header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

15 жовтня – Всесвітній день миття рук

Миття рукЯкщо ви старанно миєте руки з милом впродовж 20 секунд, то позбуваєтесь бруду, вірусів та бактерій, які викликають заразні хвороби.
Збудники небезпечних інфекційних захворювань, таких як: дизентерія, вірусний гепатит, черевний тиф, сальмонельоз, холера через брудні руки можуть потрапити в організм разом із їжею та викликати гостру кишкову інфекцію.
Золотистий стафілокок під час контакту проникає через пошкоджену шкіру (мікротріщинки, садна), де він спричиняє місцеве ураження самої шкіри (фурункул або підшкірний абсцес) або може поширитися через кров і викликати такі важкі захворювання, як остеомієліт, менінгіт, сепсис.
Брудні руки також є факторами передачі інфекційних хвороб і від тварин. Це може бути «пташиний» грип, атипова пневмонія.
Від собак можна заразитися паразитами – стрічковими, круглими гельмінтами, лямбліями, токсоплазмозом. Найбільш поширені випадки, коли люди, а особливо діти, заражаються глистом-солітером. Яйця цього паразита знаходяться в фекаліях собак. При попаданні в організм людини вони поселяються в якомусь органі та формують кісту.
Найбруднішими предметами, з якими щодня стикається майже кожна людина, є: мобільні та стаціонарні телефони, письмові столи, клавіатура та мишка комп’ютера, кнопки ліфта, вимикачі світла, дверні ручки та поручні.
Перелік захворювань, які передаються контактним шляхом, у тому числі через брудні руки, надзвичайно великий, але перервати їх поширення досить просто - ретельно мити руки.
Як правильно мити руки?
Наводимо покрокову інструкцію для ефективного миття рук.
• Крок 1: Намочіть руки проточною водою
• Крок 2: Нанесіть достатньо мила на мокрі руки
• Крок 3: Протирайте всі поверхні рук, включаючи тильну сторону рук, між пальцями та під нігтями, протягом принаймні 20 секунд
• Крок 4: Ретельно промийте руки проточною водою
• Крок 5: Витріть руки чистим рушником з тканини або одноразовим рушником.
Мити руки треба: – після повернення додому з вулиці, перебування у громадському транспорті; – до, під час і після приготування їжі; – перед вживанням їжі; – до і після догляду за хворим; – після кашлю, чхання, висмаркування; – до і після відвідування туалету; – після зміни підгузків або прибирання за дитиною, яка скористалася туалетом; – після винесення сміття; – після дотику до поверхонь за межами дому, у тому числі до грошей; – після того, як ви торкалися тварин, їхнього корму чи прибирали за тваринами.
Для миття рук рекомендують використовувати рідке мило з дозатором.
Важливо пам’ятати, що вода і звичайне туалетне мило не вбиває мікроорганізми, тому ефективність миття залежить лише від того, наскільки ретельно ви трете долоні.
Як довго потрібно мити руки?
Ви повинні мити руки не менше 20-30 секунд. Те саме стосується дезінфікуючого засобу для рук: використовуйте засіб, що містить принаймні 60% спирту, і втирайте його в руки не менше 20 секунд.
Як допомогти дитині вимити руки?
Ви повинні навчити дітей правильно мити руки , а також допомогти, щоб дитина мала доступ до умивальника, наприклад: поставте зручний стільчик, щоб вона могла самостійно дістати воду та мило.
Чи потрібно користуватися теплою водою для миття рук?
Ні, ви можете використовувати воду будь-якої температури для миття рук. Холодна вода і тепла вода однаково ефективні для знищенні мікробів і вірусів – головне, щоб ви при цьому використовували мило!
Чи потрібно витирати руки рушником?
Мікроби легше поширюються з мокрої шкіри, ніж із сухої, тому важливо насухо витирати руки після миття. Паперові рушники або чисті рушники з тканини – найефективніший спосіб видалення мікробів.
Мийте руки ретельно і часто! Будьте здорові!
Богородчанський відділ
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Календар новин

Жовтень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
join-us-facebook 
1645021179
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 
 
 протидія насильству
 
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця