header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Урядові сайти

stat

Sluzhba-Sudovoyi-Ohorony

Що за хвороба - туляремія?

118226526 2181313745326675 439617437174735111 nТуляремія – це гостра інфекційна хвороба, якою можуть заразитися люди і тварини. Особливо сприйнятливими до захворювання є кролики, зайці, гризуни.

Кроляча лихоманка, мишача хвороба, мала чума – все це синоніми туляремії.

 

Збудник туляремії - Francisellatularensis - може потрапляти в організм людини різними шляхами:

- трансмісивним - інакуляція збудника комахами (іксодові та гамазові кліщі, гедзі, комарі, блохи);

- контактним - унаслідок контакту з хворими гризунами (промисел ондатр, зайців, обробка шкурок), під час купання в інфікованих водоймах;

- аліментарним - через споживання харчових продуктів чи води, інфікованих виділеннями гризунів;

- аерогенним (повітряно-пиловий) - під час обробки зернових продуктів, фуражу.

Захворюваність людей на туляремію не пов’язана з передачею інфекції від людини до людини (людина є «епідеміологічним тупиком» до інфекції). Сприйнятливість людей до туляремії становить 100%.

Туляремія може становити небезпеку як соціальна хвороба, яка зумовлює масову захворюваність і тривалу непрацездатність.

Проявляється хвороба зазвичай через 2-4 дні після інфікування головним болем, лихоманкою з підвищенням температури тіла до 39,5-400С, нудотою, блюванням, вираженою загальною слабкістю, рясним потовиділенням. Залежно від того, яким чином бактерія потрапила в організм, виникають різні симптоми.

Якщо збудник проник в організм через шкіру, то на тому місці утворюється шкірна виразка, при попаданні на мигдалини – ангіна, при впроваджені в легені – пневмонія, при потраплянні бактерій у очі – кон’юнктивіт. Однозначно бактерія проникає в лімфовузли і, таким чином, викликає їх запалення. Вражений лімфатичний вузол називається бубон.

Іноді збудник може проникати в кров, що тягне за собою вторинні вогнища в інших органах (селезінці, легенях, печінці).

Без лікування хвороба тягнеться довго, що приводить до розвитку ускладнень, небезпечних для життя людини, зокрема артриту, менінгіту, енцефаліту, пневмонії та інфекційно-токсичного шоку.

Лікування хворих на туляремію здійснюють виключно в умовах стаціонару. Після перенесення захворювання у людини  виробляється довічний імунітет.

Збудник туляремії характеризується високою стійкістю до впливу навколишнього середовища, особливо за низької температури та високої вологості.

У зерні, соломі за температури нижче 0°С бактерії залишаються життєздатними до шести місяців, а за температури 20–30 °С — до 20 днів.

У замороженому м’ясі патоген може зберігатися до трьох місяців, тривалий час зберігається в охолодженому молоці, вершках.

Менш резистентні бактерії в сухому середовищі. Нестійкі до високих температур (за 60 °C гинуть через 10–20 хв, за 100 °С — через 1–2 хв). Прямі сонячні промені знищують патоген через 20–30 хв. Згубно діють на збудника туляремії УФ-випромінювання та стандартні дезінфекційні засоби (розчини лізолу, хлораміну, хлорного вапна вбивають його за 3–5 хв).

Одним із найефективніших способів профілактики туляремії є вакцинація населення, яке проживає в несприятливих щодо цього захворювання районах. Цілеспрямовану вакцинацію проводять в будь-яку пору року живою протитуляремійною вакциною (Ельберта-Гайського) серед осіб, які мають ризик зараження. Після проведення вакцинації створюється напружений імунітет, що зберігається до 5 років.

Профілактика захворювання в ендемічних районах зводиться до боротьби з гризунами, проведення заходів щодо знищення комах (комарів, москітів тощо).

Індивідуальна профілактика зараження туляремією:

- дотримання правил особистої гігієни і використання захисних масок, окулярів, рукавичок і т.д. при роботі з тушками тварин, шкурками тощо;

- вживання тільки кип’яченої доброякісної (з перевірених джерел) води;

- купання тільки у впорядкованих водоймах;

- здійснення ретельної термічної обробки м’яса, молока перед вживанням;

- використання захисних репелентів при виїздах на природу;

- використання індивідуальних захисних засобів під час обробки зерна, сіна.

 

Завідувач відділу епіднагляду та профілактики

інфекційних хвороб Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Гаврилко Світлана

Календар новин

June 2025
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

HEROES

join-us-facebook

podatky

1645021179 

diia1-1
 
gid1
 
ЦНАП
 
єдопомога
 
265x245
 
протидія насильству
 
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця